Otonom robot, Vrchlabí'de iş emniyetinin sürekli olarak geliştirilmesine katkıda bulunuyor ve iş risklerinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Robot, yolundan geçen yayalar ve araçların yanı sıra sabit engelleri de algılıyor.
- Tam otonom taşıma sistemi, parçaları mekanik ölçüm merkezi ile işleme makineleri arasında taşıyor
- Robotun rotasını ve çevreyi öğrenmesi için tek bir rehberli tur yeterli
Çek otomobil üreticisi, şu anda Vrchlabí komponent tesisinde Omron tarafından üretilen tam otonom, kendi kendine öğrenebilen bir taşıma robotu kullanıyor. Bu robot, tesisteki yolculuğu sırasında karşılaştığı engelleri tanıyabiliyor ve rotasını planlarken çevresindeki öğelerden edindiği bilgileri kullanabiliyor. Gerekirse varış noktasına her zaman en güvenli şekilde varabilmek için rotasını değiştirebiliyor. Bu sayede, iş yeri emniyetinin ve tesisteki taşıma süreçlerinin verimliliğinin artmasına katkıda bulunuyor.
ŠKODA AUTO Üretim ve Lojistikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Michael Oeljeklaus konuyla ilgili şunları söylüyor "ŠKODA AUTO'nun Vrchlabí tesisinde ilk tam otonom robotu kullanmaya başlama kararına varılmadan önce enine boyuna düşünüldü. Bu robot ile, tesisin temel özelliği olan ultra modern bir yüksek teknoloji merkezi olma özelliğinin bir kez daha altını çiziyoruz." Oeljeklaus ekliyor: "Yeni taşıma sistemi sayesinde, tesislerimizde sürekli olarak teknolojik yeniliklere yönelerek Endüstri 4.0 hedefimize doğru kararlı adımlarla yürüyoruz."
Omron tarafından üretilen LD mobil taşıma robotu tek seferde 130 kg'a kadar yük taşıyabiliyor ve doğru rotaları tam otonom şekilde belirliyor. Geleneksel otomatik taşıma sistemlerinden farklı olarak endüksiyon halkaları, manyetik şeritler veya reflektörlerden oluşan şerit yönlendirme unsurlarına ihtiyaç duymuyor. Aracın rotayı öğrenmesi için istasyonlar arasında tablet veya kumanda kolu ile gerçekleştirilecek bir tur yeterli oluyor. Bu tur gerçekleştirilirken araç ortamın yanı sıra çevre değişkenlerini kendi başına algılıyor ve gerekirse rotayı değişikliklere uyarlıyor.
Gelişmiş ve üstün teknoloji, robotun bulunduğu ortamda yolunu bulabilmesini sağlıyor. Sensörleri ve lazer tarayıcıları kullanan robot, araçların ve sabit engellerin yanı sıra yolundan geçen insanları da algılıyor. Kontrol sistemi, yaklaşma hızını ve çarpışma ihtimalinin olup olmadığını hesaplıyor. Bu ihtimal yüksek ise robot kendini durduruyor veya bir kaçınma manevrası uyguluyor. ŠKODA AUTO'da kullanılan diğer sistemlerden farklı olarak bu robot, çevreden topladığı bilgilere göre süreç sırasındaki duraklamaları ortadan kaldıracak şekilde rotasını derhal ayarlıyor ve süreç sırasında duraklama gerçekleşmiyor. Tam otonom robot, yolculuğu sırasında belirli bir noktada sürekli olarak engellerle karşılaştığını tespit ederse rotasını kalıcı olarak değiştiriyor. Elektrikle çalışan robot ihtiyaç duyulduğunda 16.000 m2 alana yayılan Vrchlabí tesisindeki her noktaya ulaşabiliyor.
Robot günde 120 yolculuk gerçekleştiriyor ve mekanik ölçüm merkezi ile işleme makineleri arasındaki rotasında toplam 35 km yol kat ediyor. Test ve pilot aşamalarının tamamlanmasının ardından robot Haziran 2018'den bu yana fabrikada düzenli olarak kullanılıyor.
ŠKODA AUTO, üretimin artması nedeniyle tesislerini daha yoğun şekilde kullanıyor ve bunun sonucunda üretim alanlarındaki trafik gün geçtikçe artıyor. Otonom robot, Vrchlabí'de iş emniyetinin sürekli olarak geliştirilmesine katkıda bulunuyor ve iş risklerinin azaltılmasına yardımcı oluyor.
ŠKODA AUTO, üretim alanında iş birliği yapabilen robotlar gibi Endüstri 4.0 teknolojilerine sistematik olarak geçiş yapıyor. Bu robotlar Vrchlabí tesisinde direkt geçişli vites kutularının üretilmesinde kullanılıyor ve şanzıman üretiminin en hassas görevlerinden biri olan dişli aktüatör pistonunun takılmasında çalışanlara yardımcı oluyor. Taşıma robotu ayrıca onlarca makineye parça tedarik ediyor ve boş konteynerleri depoya taşıyor. Kapsamlı "şeffaf fabrika" IT sistemi de operasyonların bir bölümünü oluşturuyor.